Заболявания

Пародонтоза

Пародонталното заболяване е дегенеративно заболяване на зъбите. Терминът се отнася за екстензивна болест на пародонтиса. Има различни клинични форми на пародонтит. Гингивит, перитонеалната мембрана и мандибулата - зъболекарите го наричат ​​"дентален периодонтит" – зъбите се разрушават бавно и почти безболезнено. Следователно, засегнатите зъби са изгубени, а тези, които са здрави, не са засегнати от кариес, могат да загубят функционалността си.

Основната причина за това заболяване е пародонтитното възпаление, наречено пародонтит. Това е резултат от бактериална инфилтрация в зъбния емайл. Тези бактерии произвеждат токсини и киселини, които атакуват зъбите и венците. Зъбният камък, прилепналите остатъци от храна и междузъбните гингивални ръбове благоприятстват формирането на бактериалната плака. Неблагоприятното механично натоварване на зъбите (зъбна малпопозиция, бруксизъм, изпадане в безсъзнание, недостатъчно дъвчене поради меката текстура на храната) усилва и ускорява възпалителния процес. Хроничните заболявания (диабет, чернодробно заболяване) могат да допринесат за образуването или влошаването на атрофията на пародонтит. Характерни симптоми са постоянна гингивална еритема и оток на венците. Ако тези симптоми не се лекуват, се образуват гьбични джобове, пълни с гнойни секрети. Коста се разпада и зъбите изглеждат по-дълги,нестабилни  и евентуално падат.

Лечението на пародонтит зависи от стадия на заболяването. На първо място, зъболекарят премахва всички причини за възпалението (почиства зъбната плака и зъбния камък). В следващата стъпка разпределя механичното натоварване върху цялата повърхност на зъбните дъги. Този процес вероятно изисква носене на оргодонтски апарат, така че всички повърхности да са успоредни. Липсващите зъби ще бъдат заместени, защото е от съществено значение правилната захапка. Ако болестта е достигнала напреднал стадий, съществуващите гингивити и парадонтални джобове ще бъдат изрязани чрез хирургична намеса.

За успеха на лечението е важно да се съобрази цялостното състояние на пациента. Той трябва да следва съветите на лекаря и да е много съзнателен за оралната хигиена.

Важно е да се идентифицират и лекуват първите признаци на появата на пародонтит.

Прочетете още

Виж продукти за Пародонтоза

Халитоза

Халена, лош дъх, наречен медицинска халитоза, халена, фетор, озостомия или стоматодисдомия, предполага лоша, неприятна миризма при  дишане. Често въпросният човек не знае и не осъзнава този проблем пред другите хора наоколо, които са смутени от неприятната миризма.

Повечето хора с лош дъх разбират за състоянието си, от член на семейството или близък приятел. Специалистите казват, че почти половината от хората имат лош дъх в някаква степен. Храната, със силни вкусове, като лук или чесън, причинява този ефект. Типът на халитоза може да не се счита за еднакъв в други страни и  култури. Начинът на живот също може да окаже влияние, при пушачи дъхът може да бъде лош или неприятен, за непушачите може да бъде неприятен дъхът на пушачите, докато друг пушач  не усеща  и не разбира за  неприятния дъх.

Пушенето обаче също е свързано с висок риск от заболявания на зъбите, гингивити и дехидратация, които могат да причинят лош дъх.

Лошата миризма е често срещано състояние, причинено от бактериите, произвеждащи сяра, които колонизират повърхността на езика и ларинкса. Понякога тези бактерии произвеждат  протеини много бързо, освобождавайки серни съединения с неприятен мирис. Халитозата не е заразна. Приблизително 2-4% от възрастното население страда от това състояние.

Лечението на халитозата зависи от причините. Пушенето, сухота в устата, зъбните инфекции и инфекциите на носа или синусите са причина за лош дъх. Добрата устна хигиена, включва измиването на зъбите и езика. Други лечения могат да включват назални спрейове или антибиотици. Прочетете още

Виж продуктите за Халитоза

Ортодонтия

Ортодонтия - ортодонтските апарати се използват за корекция на разклатени или лошо подредени зъби или или за коригиране на лоша захапка. В много от случаите пациентите се насочват към кабинета по ортодонтия в желанието си да имат по-красива усмивка, но ортодонта ще избере правилното решение, след като анализира пълните рентгенови снимки , анализа на захапката и способността на зъбите да издържат на натиска на устройството. Това ортодонтско лечение може да отнеме между 6 месеца и 3 години или дори повече, в зависимост от тежестта на проблема. Съществуват и екстремни случаи на погрешно позициониране на цялата челюст, при което ефектът на зъбния апарат трябва да бъде допълнен с операция.

Днес има няколко вида ортодонтски уреди. Те са предназначени  да преместват зъбите в правилната позиция. Родителите могат да избират между неръждаема стомана, злато, керамика, пластмаса или практически невидими брекети или шини. Изборът се основава на няколко фактора: какво включва лечението (колко тежко е увреждането на захапката, колко криви са зъбите, дали е необходима операция, времето необходимо за носене на устройството), предпочитанията на лекаря, наличния бюджет, продължителността на лечението и желанието на пациента. Прочетете още

Виж продуктите за Ортодонтия

Коронки / Мостове

Коронки / Мостове  - Короните са конструкция, която покрива зъбите, за да им даде нормална форма и размер, подобрявайки  външния вид на зъбите.

Необходими са коронки, когато зъбите са унищожени до голяма степен и израждането не може да реши този проблем. Ако зъбът е счупен, короната поддържа целия зъб,  така влошаването на счупения зъб не се засилва.

Какво представляват зъбните мостове?

Зъбните мостове са известни като изкуствени зъби, които обикновено са  порцеланови коронки, за да запълнят зоната, оставена свободна от липсващите зъби. Две коронки в една конструкция ,прикрепени към всяка страна на зъба се наричат фиксиран зъбен мост. Този метод се използва за заместване на един или повече липсващи зъби.

Фиксираните зъбни мостове не могат да бъдат отстранени от устата, както можете да отстраните подвижните зъбни протези. Коронките и мостовете намаляват риска от заболяване на венците, коригират проблемите при захапването и дори подобряват речта. Наличието на зъбни мостове изисква строга хигиена на устната кухина.

Добре е зъбните мостове да се подменят на всеки 7 години.

От какви материали са направени короните и зъбните мостове?

Короните и зъбните мостове са изработени от керамика или върху метална или циркониева основа, изработени от биосъвместими и био-инертни материали.

Цирконият е съвместим с тъканите на устната кухина, като по този начин се елиминира възможността от алергични реакции. Якостта на счупване или разрушаване на циркониевата керамика е 3-4 пъти по-висока от тази на метала. Прочетете още

Виж продуктите за Коронки / Мостове

Гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, без да се засягат пародонталните връзки, които поддържат имплантацията на зъба в алвеола или костта. Гингивитът се случва в резултат на вэздействието на местни или общи фактори и външният му вид може да е вторичен по отношение на друго състояние на тялото.

Гингивитът включва следните промени:
Увеличават се секрециите на гингивалните течности, неговият състав се променя;
Кървене на венците;
Промяна на цвета на венците - бледо, червено или синьо оцветяване;
Промяна на контурите на папилите.

Кървящият гингивит е най-честата форма на гингивит (приблизително 90% от всички случаи). Това обикновено се случва на фона на промените, направени от сапрофитни бактериални токсини, тъй като защитните механизми на организма са нарушени и имунната система вече не може да се справи с патогенността на микроорганизмите поради заболявания или неблагоприятни фактори на околната среда, цитостатични лекарства, имуносупресивни лекарства или недохранване , Децата и младите хора, които имат хиперемични (червени) венци, които кървят при взимането  на проби в близост до зъба или зъбна група, имат най-голяма предразположеност към заболяването. Клиничната картина показва наличието на зъбен камък или плака, рентгеновата снимка потвърждава целостта на междузъбната костна структура, пародонталните връзки се запазват. Той трябва да бъде диференциран от хипертрофичната форма, пародонтиса и дерматологичните заболявания, проявяващи се в устната кухина.

- Остра фаза - когато общото състояние на пациента може да се влоши. Той трае между три дни и една седмица и придружава най-често вирусни инфекции (грип) или други. Тази форма на бактериален гингивит е често срещана при деца, но може да бъде предизвикана и от травматичното действие на протези или дразнещи химикали.

Хроничната фаза е стадий на хроничен гингивит. Радиологично може да има изолирани остеопорозни разрушавания на интерденталната преграда, обратими при лечение на гингивит. Прочетете още

Виж продуктите за Гингивит

Избелване на зъбите

Зъбната дистония е проблем, който е много често срещан и причинява много проблеми на хората, когато говорят или се усмихват.

Оцветяването на зъбите може да бъде хомогенно или да изглежда като точки или линии върху емайла. Цветът на зъбите има плътност или порьозност, различна от тази на нормалния емайл. Това явление се обяснява с инфилтрацията на някои вещества във филма под емайла на зъбите, което също определя загубата на техните цветове.

Цветните петна варират от жълто до жълто-кафяво, кафяво, сиво, сиво-черно или бяло, в зависимост от тяхната разновидност.

Шийките са  повече или по-малко тъмни, което означава, че долната част на дентина е тази, която определя цвета на зъбите. Различните вариации в структурата на дентина могат да повлияят на отразения цвят на светлината, което води до очертаване на разликите на контура на зъбите. По принцип този проблем разкрива начина на хигиена на устната кухина. Първичният зъбен камък се причинява главно от образуването на жълти петна по повърхността на зъбите, тъй като несъответствието с него може да доведе до други заболявания като кариес или възпаление на гингивата.

Прилагането на процедура по избелване на зъбите е задължително, но причината за проблема трябва да бъде определена, преди да бъдат направени процедурите. Прочетете още

Виж продуктите за Избелване на зъбите

Импланти

Зъбният имплант е една от най-безопасните форми на зъболечение.

Зъбният имплант служи като опора за корона, частична или напълно фиксирана протеза или подвижна протеза.

Единичен зъбен имплант е метално устройство, което се вкарва в дебелината на алвеоларната кост, за да замести корена на липсващия естествен зъб. Единичният имплант служи при изграждане на бъдещи конструкции.

Зъбният имплант е препоръчителното лечение при  загуба на зъби и осигурява частично или пълно укрепване зъба. Поставянето на импланти е част от процедурите на протетичната стоматология, но може да бъде включена и в областта на естетичната стоматология.

Зъбните импланти могат да бъдат поставени веднага ; могат да бъдат поставени непосредствено след изваждане на зъба, 9 - 12 месеца след екстракцията.

Разклатени зъби не могат да бъдат възстановени, тъй като вече няма кост и не могат да се управляват регенериращите елементи и възпалената тъкан не може да бъде регенерирана. По тази причина те се екстрахират и заместват с зъбни импланти, чиято оптимална надеждност трябва да се основава на същата техника на регенерация, за да се предотврати разклащането на импланта (периимплантит).

Има доста голяма категория пациенти, които предпочитат порцеланови коронки за зъбни импланти, защото изглеждат много добре като естествените  зъби и се адаптират перфектно, осигурявайки здрави зъби и перфектна усмивка. Прочетете още

Виж продуктите за импланти

Ксеротомия

Ксеростомията е основен симптом, който се проявява при  нарушения на слюнчените жлези, може да бъде временна или постоянна и се характеризира с усещане за сухота в устата.

Слюнчените жлези са разделени на три основни двойки (паротидни, субмундибуларни и сублингвални) и множество слюнчени жлези, които се разпределят по устните, небцето, бузите и езика. Слюнката играе важна роля в смилането на храната, защитата на зъбната повърхност и устата и предпазването от действието на микробите.

Усещането за прекомерна сухота на устата (ксеростомия) е обезпокоително, но също така предизвиква появата на разрушаване на зъбите и заболявания в устната кухина. В допълнение, този проблем може да повлияе на вашата диета и да доведе до постоянна жажда.

Причини за ксеростомия:
Лекарства
Антидепресанти: амитриптилин;
Антихипертензивни: резерпин, метил-DOPA, метропролол, блокери на калциевите канали, фуроземид, хлоротиазид
Деконгестанти: псевдоефедрин
Антипсихотици: фенотиазинови производни, халоперидол
Антихолинергици: атропин, скополамин.
Антихистамини: дифенилхидразин, хлорфенирамин.

Прочетете още

Виж продуктите за Ксеротомия

Кандидоза

Кандидозата описва група гъбични инфекции, включващи кожата и лигавицата. Инфекцията е причинена от видовете Candida, особено Candidaalbicans.

Най-често използваната класификация за орална кандидоза дели инфекцията на четири вида, включително остра псевдомембранална устна кандидоза, остра атрофична кандидоза в устата, хронична хиперплазия устна кандидоза и хронична атрофична перорална кандидоза.

Хроничната хиперпластична кандидоза е разделена на четири други групи, в зависимост от ендокринната локализация и включва: хронична кандидоза (candipicaleucoplakia), синдром на ендокринна кандидоза, хронична локализирана лигавична кандидоза и хронична дифузна кандидоза. Еритемата е термин, използван за червени лезии на кандидоза.

Кандидозата е преобладаваща при възрастни хораа или имуносупресирана от цитостатично лечение, инфекция, дългосрочна антибиотична терапия, хронични заболявания: диабет, имунна недостатъчност, неоплазми.

Ако кортикостероидите или антибиотиците са причина за кандидоза, се препоръчва намаляване на дозата или промяна на лечението. Ако причината за заболяването не е известна или не може да бъде избегната, се препоръчва системно или локално противогъбично лечение. При пациенти с тежка имуносупресия е важно да се предотврати разпространението на инфекции и да не бъдат засягани други области. Орофарингеалната област е основният източник на размножаване и позволява вторичното разпространение на инфекцията. Устойчивостта на азолови антифунгали е добре известен проблем, особено при хора с HIV инфекция и други имуносупресивни състояния. Препоръчва се модифицирането на използваните противогъбични средства.

Прогнозата е добра за повечето имунокомпетентни гостоприемници, но при имунокомпрометирани пациенти антимикотичната резистентност е често срещана.

Патогенеза за перорална кандидоза

Candidaalbicans е преобладаващата причина при повечето видове кандидоза. Други видове, включително Candidakrusei, се появяват при тежко имунокомпрометирани индивиди. Candidaglabrata е причина за повишена орофарингеална кандидоза при пациенти, получаващи лъчетерапия за рак на червата или главата. Нови видове като Candidadubliniensis и Candidainconspicua също са били разпознавани при пациенти с HIV.

Candidaalbicans не е опасна за човешкото тяло и особено за устната кухина до над 50% от населението, но при благоприятни условия става опортюнистичен патоген. Такова неблагоприятно състояние променя нормалната бактериална флора на устната кухина или намалява имунната защита.

Прочетете още

Виж продуктите за Кандидоза